The bigger picture

Responses

« The G1000 is a spectacular initiative in Belgium. It may well be the future for democracy beyond the party paradox. »
www.social-europe.eu

« Het G1000-project interesseert me enorm, omdat het doet nadenken over nieuwe vormen van democratie. Niet alleen in de politiek, ook in het sociaal overleg merken we dat de traditionele democratische mechanismen op hun grenzen botsen. »
Karel Van Eetvelt, Unizo

« Le rassemblement citoyen G1000 est une première en Belgique, à l’exception de concertations dans l’enseignement francophone. D’autres exemples de démocratie participative ou délibérative menés à l’étranger l’ont inspiré. »
Le Soir

« Even eenvoudig als ambitieus. »
De Morgen

« Une formidable initiative. »
Alain Deneef

« C'est tout à fait unique en ce sens que ce sont vraiment des citoyens qui ont décidé de lancer cette initiative, ce ne sont pas des ONG ou des associations. »
Cécile Leclercq

« Het project is vernieuwend, gebaseerd op recente ervaringen in Ijsland en (iets dat) moet toegejuicht worden alleen al omdat het een experiment met democratie is. »
Willem Schinkel, socioloog

« Elke politicus die zich niet verhoudt tot de G1000 (en later tot wat door 32 mensen verder zal worden uitgewerkt aan de hand van resultaten), is zijn beroep en onze stem niet waard. »
Peter Verhelst, auteur

« Een baanbrekend laboratorium »
De Standaard

« Une expérience inédite, une immense assemblée citoyenne, (...) le G1000 s’inscrit dans un mouvement très prominent en Europe, la volonté d’un sursaut démocratique. »
Euronews

« Ik ben onder de indruk van de poging die de organisatoren van de G1000 hebben ondernomen om een nieuwe impuls te geven aan het democratisch proces. De G1000 sluit daarmee aan bij een methode die ontwikkeld is in de VS en Scandinavië en intussen in veel landen wordt toegepast. »
Gerdi Verbeet, voormalig Nederlandse parlementsvoorzitter

« Yvonne Zonderop wijdde het slothoofdstuk van haar pas verschenen boek “Polderen 3.0: Nederland en het algemeen belang” (2012) aan de G1000. Zij vond het “een schoolvoorbeeld” van een hedendaagse manier om het algemeen belang te stimuleren. »
Yvonne Zonderop, auteur en journalist